Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü tarafından ‘Gazetecilik Söyleşileri’ temalıçevrimiçi etkinlik düzenlendi. Üsküdar Üniversitesi Medya PR Birim Yöneticisi, gazeteci ve TV programı sunucusu Şaban Özdemir’in konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte, iletişim alanında kariyer olanakları konuşuldu.
Haber: Ramazan Saraç
Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde ‘Gazetecilik Söyleşileri’ başlatıldı. Çevrimiçi ortamda gerçekleştirilen söyleşinin ilk konuğu Üsküdar Üniversitesi Medya PR Birim Yöneticisi, gazeteci ve TV programı sunucusu Şaban Özdemir oldu. Gazetecilik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali Özcan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte Şaban Özdemir, iletişim alanında kariyer olanaklarını ve mesleki tecrübelerini öğrencilerle paylaştı.
“Öğrencilik dönemini iyi değerlendirin”
Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Özcan’ın konuk hakkında kısa bilgi vermesinin ardından başlayan programda, iş birliği ve iyi bir ekip olabilmenin önemine değinen Şaban Özdemir; “Ben iletişim fakültesinde okuyan arkadaşlarıma hep şunu söylerim; lütfen öğrencilik döneminizi iyi değerlendirin, ceplerinizi doldurmaya gayret edin. Okulun sunduğu olanaklarıdeğerlendirmeye dikkat edin” dedi. İyi bir ekip olmanın önemine dikkat çeken Şaban Özdemir, “21. yüzyıl becerilerinden biri de iyi iş birliği kurabilmek. Buradaki arkadaşlarım bazen hırslarının ya da yüksek hayallerinin kurbanı olabiliyor, arkadaşlar arasında tatlı bir rekabet olabiliyor. Bu rekabetleri en asgari düzeye, en azından yapıcı rekabete dönüştürüyor olmanızı tavsiye ederim. Çünkü bir gün mezun olup bir yere geldiğinizde iyi iş birliği kurup, birlikte çalışacağınız arkadaşlarınızın olması gerekiyor. Lisans eğitiminde kurduğunuz arkadaşlıklar, dostluklar, iş birlikleri, yapmış olduğunuz paylaşımlar, güzel işlere imza atmış olmanız sizin profesyonel hayatta da yine bu güzel işlerinizi sürdürmenizi beraberinde getirecektir. Bunu özellikle vurgulamak isterim” diye konuştu.
“Benim hiçbir torpilim yoktu, tırnaklarımla kazıyarak geldim”
İletişim alanında teorik bilgi ve saha tecrübesinin iyi senkronize edilmesi gerektiğini dile getiren Özdemir; “Sahada çalışmayı düşünüyorsanız akademisyen dahi olsanız mutlaka okul aşamalarında sahaya iniyor olmanız gerekiyor. Mezun olan ya da iletişim fakültesini tercih edecek arkadaşlarımın şu serzenişlerine çoğu zaman şahit oluyorum, ‘Torpilin varsa bir şeyler yapabilirsin.’ Benim hiçbir torpilim yoktu, tırnaklarımla kazıyarak geldim. Tanıdık ya da torpiliniz varsa bir nebze sizi bir yerde tutabilir ama bu o mevkide kalıcı olacağınız anlamına gelmez. Sizde bir beceri yoksa kendinizi geliştirmemişseniz, o anlamda bir gayretiniz de olmamışsa oradaki rüzgârın etkisi sizi çok hızlı bir şekilde savuracaktır” değerlendirmesinde bulundu.
“Anda yaşayın”
Öğrencilerin meslekle ilgili sorularını da yanıtlayan Özdemir, gelecek kaygısı ile ilgili ise şunları söyledi: “Mezun olduktan sonra ne iş yapacağıyla ilgili kaygısı olan arkadaşlarım var. Bence mezun olduktan sonrayı düşünmeyin. ‘Anda yaşayın.’ Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Tarhan bunu hep vurgular. Anda yaşamaktan kastım şu, o an elinden gelenin en iyisini zaten yapıyorsan, geçmiş ya da gelecekle ilgili kaygının olmasına gerek yok.”
Program sonunda İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Özcan Özdemir’e katılımlarından ötürü teşekkür ederken, Gazetecilik Söyleşileri’nde önümüzdeki haftalarda sektörden uzman isimleri öğrencilerle buluşturmaya devam edeceklerini belirtti.