Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Özcan, konuk olduğu TRT Trabzon Radyosu’nda basında sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak kutlanan 24 Temmuz Basın Bayramı'nı anlattı.
TRT Trabzon Radyosu’nda ‘Hayatın İçinde’ programında basında sansürün kaldırılmasının yıl dönümü nedeniyle kutlanan 24 Temmuz Basın Bayramı konuşuldu. Yapımcılığını Serkan Eyüboğlu, Teknik Yönetimini Rıza Kaan Yıldırım’ın yaptığı Seza Turgut’un sunduğu programa Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Özcan konuk oldu.
Demokratik toplum düzeninde özgür basının işlevi ve geçirdiği değişim üzerine gerçekleşen söyleşide Doç. Dr. Ali Özcan, 24 Temmuz Basın Bayramı’nın tarihi hakkında bilgi verdi. 24 Temmuz 1908’de İkinci Meşrutiyet’in ilan edilmesiyle birlikte gazetelerin yayın öncesi kontrol edilmesi uygulamasının sonlandığına atıfta bulunan Doç. Dr. Ali Özcan, bu tarihin Türk basınında sansürün kaldırılması nedeniyle kutlandığını aktardı.
Türkiye’de basının tarihinin 200 yıla yaklaştığını hatırlatan Doç. Dr. Özcan, Osmanlı’da gazeteciliğin geç başlamasının nedeninin yasaklar olmadığını aksine ilk matbaa ve gazetenin devletin girişimiyle yayımlandığını ifade etti.
Demokratik toplum düzeninde özgür basının üstlendiği işlev konusunda Anayasa ve Basın Kanunu’nun ilgili maddeleri üzerinden görüşlerini paylaşan Doç. Dr. Ali Özcan, ayrıca dünden bugüne basının geçirdiği dönüşüm ve gazetecilerin yaşadığı zorluklar konusunda şu ifadeleri kullandı: “1952 yılında 5953 sayılı basın mesleğinde çalışanlarla çalıştırılanlar arasındaki münasebetleri düzenleyen bir yasa çıkarılmıştır. Ayrıca 10 Ocak 1961 tarihinde 212 sayılı yasa ile birlikte yeni düzenlemeler getirilmiş, çalışan gazeteciler önemli haklar elde etmiştir. 10 Ocak 1961’de yasa yürürlüğe girince dönemin İstanbul’daki önemli gazete sahipleri bir protesto eylemine girişirler. 11, 12, 13 Ocak'ta gazete çıkarmazlar. Çünkü bu yasa gazetecilere önemli haklar vermiştir. Bu nedenle Türkiye'de ilk defa 11, 12, 13 Ocak 1961 tarihinde 3 gün boyunca önemli gazeteler çıkmaz. Hatta bu dönemde gazeteciler de 3 gün boyunca ‘Basın’ ismiyle bir gazete çıkartırlar. Nihayetinde 3 gün sonrasında gazetelerle gazete patronları anlaşırlar, bu nedenle 10 Ocak çalışan gazeteciler bayramı olarak kutlanmaktadır.”